Utdanning

Klinisk spesialist i voksenpsykologi & barne - og ungdomspsykologi

Jeg har tatt videreutdanning i to spesialiteter: voksen psykologi og barne- og ungdomspsykologi.

Jeg har også tatt videreutdanning som sakkyndig i forhold til barnevernloven og i behandling av alvorlige traumer/dissosiative lidelser.

Grunnutdanning/Offentlig godkjenning/Etikk

For å bli psykolog må en ha embetseksamen i psykologi. Utdanningen har en varighet av totalt 6 ½ år etter ferdig videregående skole. For å komme inn på embetsstudiet, må en ha avlagt eksamen philosophicum (forberedende/førstesemesterstudiet) og ha avlagt grunnfagseksamen i psykologi med god karakter.

Embetsstudiet i psykologi har to hovedkomponenter:
En omfattende innføring i teori og forskningsmetoder/forskningsresultater i de forskjellige deler av psykologien og i tilgrensede fagområder (fysiologi/anatomi, psykiatri, sosiologi, m.m.)

En gradvis og langvarig praktisk opplæring sammen med og under veiledning av erfarne psykologer. Hensikten med dette er en overføring av forskningsbasert kunnskap til praktisk bistand overfor klienter, og en opplæring i behandlerrollen og praktiske ferdigheter generelt.
Utdanningsmodellen kalles "Scientific Practitioner modellen", som også benyttes i land det er naturlig å sammenligne oss med.

Studiet skal gi innsikt i vanlige menneskers psykologi (hva som påvirker folks adferd og oppførsel, hvordan folk reagerer på forskjellige situasjoner og livsforhold, hvordan organisasjoner og mennesker samvirker). I dette inngår utviklingspsykologi (endringer/utvikling i løpet av livsløpet, fra spedbarn til alderdom). Kunnskapen om normale menneskers utvikling er basis for forståelsen av avvik hos enkeltpersoner, enten dette er problemer i småbarnsalderen (barnevern, barne- og ungdomspsykiatri), skolerelaterte problemer (pedagogisk-psykologisk rådgivningstjeneste), rusproblemer eller psykiske lidelser.

Utdanning og offentlig godkjenning
For å kunne bruke tittelen "Psykolog" må en etter avlagt embetseksamen i psykologi søke om offentlig godkjenning. Søknad om offentlig godkjenning må sendes Statens Autorisasjonskontor for Helsepersonell. Godkjent utdanning i de andre nordiske landene gir godkjenning i Norge. Det varierer hvorvidt utdanning fra andre land godkjennes i Norge. En bør derfor undersøke med Statens Autorisasjonskontor for Helsepersonell hvorvidt den aktuelle utdanningen vil gi norsk godkjenning før en setter i gang med studier i utlandet. www.safh.no

I 1997 ble det godkjent 177 nye psykologer i Norge, derav 148 med utdanning fra Norge, 21 med utdanning fra de andre nordiske landene og 8 med utdanning fra andre land.

Etikk
Norsk Psykologforenings medlemmer er forpliktet til å utøve sin virksomhet i henhold til Etiske Prinsipper for Nordiske Psykologer og til de lover, forskrifter og regler som til enhver tid gjelder for området psykologen arbeider innenfor. Dersom en mener at psykologen har opptrådt på en uetisk måte kan vedkommende innklages til Norsk Psykologforening, forutsatt at vedkommende er medlem. Se Reglement for NPFs fag-etiske råd.

Dersom en mener at psykologen har brutt gjeldende regelverk kan vedkommende innklages til fylkeslegen i angjeldende fylke eller direkte til Statens Helsetilsyn.